1. KLJUČNE REČI

Prečeste, zbijene u prvi pasus, svaki put ponovljene na početku paragrafa, suviše često boldovane, nasilno menjane po varijetetima padeža, roda, broja… bljak, zgadićete i čoveka i mašinu.

Osnovna osobina koju ključne reči mogu da imaju jeste relevatnost u odnosu na sadržaj stranice, koja se tiče jednako i posetioca sajta i, robota.

One moraju da stoje u dobrom skladu sa mestima gde se već koriste (tekst veb-stranice, page title i page description).

Upozorenje: Ukoliko u tekstu besprizorno često koristite ključne reči — odbićete čitaoca, a ako preterate u broju ključni reči u metatagovima — odbićete mašinu.

Savet: Ključne reči u metatagovima je najbolje koristiti odvojene zarezima, uz fraze koje im logično pripadaju, misleći na moguće misspelinge (greške u kucanju) i sinonime relevantnih reči koje se pojavljuju na ostalim mestima. Nemojte pobrojati više od osam ključnih reči.

2. OPIS STRANICE – META PAGE DESCRIPTION

Opis stranice, page description, služi da se u isto vreme obratimo i mašini i čoveku. Mašini — da bi prilikom upita mogla da pronađe relevantne reči za onoga koji traži i, čoveku — da kada u masi linkova dobije rezultate svog pretraživanja, bude privučen tekstom kojim se opisuje stranica. Taj tekst mora biti za čoveka u isto vreme i privlačan i relevantan.

Upozorenje: Opis stranice koji je predugačak, obiluje pridevima i atributima i udvara se samo čoveku, biće irelevantan za robota. S druge strane, opis stranice koji nema smisla jer je tekst neprohodan zbog nagomilanih ključnih reči, biće potpuno neinteresantan posetiocu.

Savet: Potrudite se oko sklapanja privlačne, interesantne i relevantne rečenice u kojoj će biti ključnih reči, ali skladno komponovanih. Page description je prva stvar kojom ćete se izdvojiti u masi rezultata na pretraživaču i prvi utisak koji ćete ostaviti na potencijalnog posetioca. Opis stranice ne treba da bude duži od 130 reči. Iskoristite ih na najbolji način.

3. NASLOV STRANICE – PAGE TITLE

Naslov stranice je prva stvar koju će čovek prilikom pretraživanja interneta videti i zato je jako važno kako će naslov biti sročen. Ne želite da na rezultatima pretrage bude izlistan naslov vašeg sajta kao MOJ SAJT – POČETNA. Zapamtite i da će kasnije, prilikom pretraživanja istorije vašeg kretanja po Internetu, naslov stranice biti izlistan u arhivi linkova.

Upozorenje: Predugi naslovi, opšti naslovi tipa “početna”, “o nama”, “usluge” i slično, naslovi pisani velikim slovima… mogu da odbiju posetioca od vas ili da učine da niste dovoljno vidljivi kada se vaš sajt i pojavi među rezultatima pretrage. Naslovi, pak, u kojima nema ključnih reči indisponirani su, jer ih robot neće primetiti.

Savet: Potrudite se da u naslovu stranice bude sažet sadržaj stranice na privlačan način sa relevantnim ključnim rečima. Uz ovu pretpostavku, uz naslov treba da stoji i ime vašeg sajta. Ime i opis sadržaja stranice su dve najvažnije stvari s kojima računate da ćete dobiti i zadržati posetioca u isto vreme radeći i na svom identitetu.

5 thoughts on “3 najčešće SEO greške

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*