Vodila sam pregovore pre nekoliko meseci o saradnji na povremenim poslovima SEO kopirajtinga sa jednom veb-agencijom. Oni imaju dizajnere i programere. Mi imamo veštinu i talenat za pisanje sadržaja i SEO tehnike. Oni su imali studentkinju. Mi, ne.

Oni direktno kontaktiraju klijente. Klijenti tek tada mnogo lakše shvate da im je uz veb sajt potreban i sadržaj, ne možete ih samo tako prepadati “sa ulice”.

Veb-agencije su u poziciji da objasne da to nije makar kakav sadržaj. Mi onda dobijemo prostor da pokažemo šta sve SEO kopirajting može.

Idealno. Prirodan odnos a ne protivprirodni blud.

Pregovori su krenuli traljavo. Gde su bile prepreke? (Oni su imali studentkinju, sećate se?).

– To i mi radimo (da, ali tehnički SEO).

– Mi bismo to mogli sami za 80% jeftinije.

– Imali smo jednu studentkinju koja nam je to radila za x evra po strani (ma, nemoj?).

– To se ne može prodati (ma, kako to?).

– Razumem ja to (ma, nemoj?) ali mi još uvek nemamo tržište.

To je bila veb-agencija koja u tom trenutku nije verovala u vrednost SEO kopirajtinga. Samim tim nije verovala da to ima svoju cenu. Njihovo iskustvo se svodilo na povoljnu studentkinju i poznate kodove.

KAKO DA PRODATE USLUGU SEO KOPIRAJTINGA VEB-AGENCIJI?

Pregovarajte:

1. Vi (veb agencijo) nađite klijenta.

2. Vi dogovorite obim i vrstu sajta.

3. Vi ponudite pisanje sadržaja i SEO.

4. Tada se izmaknite.

5. Prepustite nama (kopirajting agenciji) dalje pregovore.

Interes obe strane se podrazumeva na nekoliko načina od kojih svi spadaju u domen veštine pregovora i kasnije poslovne tajne. Jedino je važno da obe strane budu zadovoljne.

Tako i bude. Tako i jeste. Studentkinja je nastavila da studira. Mi postižemo cenu koja je realna. Veb-agencija je postigla odličnu reputaciju kvalitetom SEO kopirajtinga i veb-sadržaja sajtova koje je stvorila. Naša međusobna saradnja je danas savršena.

Obe strane zadovoljne. Uključujući i zajedničke klijente.

KAKO DA PRODATE USLUGU SEO KOPIRAJTINGA KLIJENTU?

Domaća praksa pokazuje da je još uvek je lakše ubediti klijenta da ste mu potrebni, nego veb-agenciju. Zato sa veb-agencijom pokušajte da pregovarate kao i mi.

Kad dođete do klijenta, pokušajte sledeće:

1. Uvek ponudite besplatan primer.

Uzmite deo njihovog postojećeg sadržaja, uradite sve lektorske i korektorske izmene koristeći u Wordu ili OO opciju track changes – želite da vide i postanu svesni koliko ima elementarnih grešaka. Pošaljite im, potom, dva dokumenta: jedan sa unetim izmenama. Jedan SEO skockan.

2. Uvek uz živi primer, objasnite razlike običnim jezikom.

Dajte im link na neki posao koji ste ranije uradili, ili im ukratko objasnite zašto im se sigurno više sviđa kako “izgledaju” u tekstu koji ste vi napisali, sredili ili doradili, nego onako kako su izgledali do tada.

3. Prihvatite primedbe klijenta.

Ali se ne libite da kažete da nešto ne može, ako ne može. Tako ćete proizvesti utisak ne samo da znate nešto, već i da vam je stalo.

4. Vi i mi.

Dokle god pregovarate, koristite “vi”. To je sve o njima, ne o vama.
Čim dobijete posao, koristite “mi”. To je sve zajednički interes. Na istom ste poslu i želite isto: uspeh.

***

I, srećno! Napolju još uvek ima više onih koji pojma nemaju o čemu vi pričate, a tu su još i studentkinje i sekretarice koje kucaju s deset prstiju.

***

Povezani ili slični tekstovi:

SEO trikovi s ključnim rečima.

3 naječšće SEO greške.