Google je uveo jednu od najvećih promena za svoj algoritam. Ona će, navodno, uticati na SEO bar svakog desetog sajta (pročitaj zvanično objašnjenje sa Google bloga). Promena se skraćeno zove BERT, i znači Bidirectional Encoder Representations from Transformers. Neću se ni truditi da prevedem, ali ću objasniti:

To znači da će BERT Google algoritam od sada prepoznavati prirodnu semantiku jezika. Razumevaće pojedinačne reči kao deo konteksta. Wow!

[Pročitaj i o prethodnim SEO promenama: Google Farmer i Google Caffein]

Kako radi BERT Google algoritam?

Ova tehnologija je bazirana na modelu “transformatora”: omogućiće vam da pišete svoj SEO copywriting u mnogo prirodnijem tonu. Od sada će biti bitne ne samo ključne reči, već sve one reči koje dolaze pre, ili posle nje u rečenici. Tako će BERT uzimati u obzir ceo kontekst. To je jako bitno za search intent, odnosno, nameru koja stoji iza pretraživanja. Što se tiče engleskog jezika, uzimaće u obzir i veznike, rečce, priloge, kao što su “for” ili “to”, jer njihovo  mesto u rečenici formira smisao.

Primena BERT-a će uticati kako na rangiranje na samom SERP-u, tako i na predstavljanje odgovara na pretraživanje putem featured snippets, čime će pretraživanjem korisnik brže doći do informacija koje ga interesuju.

Kako Google najavljuje, ova promena će uticati na jedan od 10 sajtova, a ceo sistem je prilično humano-centričan, dakle, okrenut prema stvarnim potrebama osobe koja pretražuje, a ne prema poslovnim ambicijama vlasnika sajtova i informacija.

BERT je humano-centričan: moći ćete  da pretražujete koncipirajući upit na najprirodniji način u svom jeziku.

Zbog toga Google smatra da će to uticati na svaki deseti sajt: očito da se pretpostavlja da je jedna od 10 SEO copywriting tehnika na vebu kreirana s fokusom na ključne reči, a ne na prirodno mesto reči kao ključ za smisao rečenice.

Nije više toliko važna ključna reč, već je reč ključna za smisao.

Praktično, šta je BERT

Recimo da, navodi Google, imamo pretraživanje informacije:  “2019 brazil traveler to usa need a visa.”

Reč “to” i njena veza sa ostatkom rečenice, jasno ukazuje na to da je korisnik iz Brazila, i da hoće u Ameriku. I to postaje važno za Googlov BERT, on razume smisao. Ranije, Google ne bi tačno razumeo upit, i vraćao bi rezultat na Amerikanca koji bi da putuje u Brazil. Međutim, sada je Google u stanju da shvati ovu nijansu i zna da je malecki predlog “to” zapravo ovde mnogo važan, i zato sada BERT pruža mnogo relevantniji rezultat za ovaj upit.

Šta BERT znači za SEO na srpskom i drugim manjim jezicima?

BERT uči (AI) da to primeni na sve jezike na svetu, ne samo za engleski, na kojem je najviše upita. Moćna karakteristika ovog sistema je da može da uči putem analogija, tako da će ono što vredi za engleski, biti putem prevoda primenjivo i na sve druge jezike.

Za očekivati je da će jezici koji imaju nepravilne glagole, padeže, rod i broj, od sada imati daleko jednostavniji zadatak kada je reč o kreiranju SEO sadržaja, jer će BERT razumeti i ostale gramatičke varijabile reči. To će omogućiti da se sadržaj vrati duhu jezika, a ne da se jezik na silu prilagođava pretaživaču na uštrb smisla.

BERT će se prilagoditi jeziku. Neće morati jezik (content) da se prilagođava Googlu.

Što se tiče featured snippets (istaknuti isečci relevantnog sadržaja na vrhu prve Google stranice), očito da će manji jezici i dalje morati da čekaju da dobiju taj najdragoceniji, besplatni marketinški prostor na SERP-u.

Za sada ostaje dobra vest da će pisanje za veb moći da bude prirodnije, i više u duhu jezika, jer se tako i pretražuje.

I to je za naše male, komplikovane jezike, jako bitno.

EDIT: Google je 9. decembra objavio da je BERT funkcionalan i za novih 70-tak jezika, među kojima i srpski. Enjoy!

1 thought on “BERT – novi Google algoritam i njegov uticaj na SEO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*