Google ubrzava pojavljivanje svežeg sadržaja za 50%  novim sistemom indeksiranja, nazvanim Caffein, sudeći po onome što se moglo pročitati u zvaničnom saopštenju na njihovom blogu.

Ubuduće, kažu, ovo će biti najveća kolekcija veb sadržaja na svetu, bilo da je reč o vestima, postovima na blogovima ili forumima, od sada će sve sveže informacije biti indeksirane brže nego sa starim sistemom indeksiranja.

Kofein je odlično ime za ovaj indeks, jer za Google više nema spavanja.

Upredni prikaz starog i novog indeksiranja veb-sadržaja

Iz gornje slike se vidi da se stari indeks sastojao od nekoliko nivoa, prikazanih različitim bojama, od kojih se svaki ažurirao u različito vreme. Budući da je u ovakvom sistemu postojao i “glavni” nivo koji se ažurirao na svakih nekoliko nedelja, to je značajno produžavalo vreme za koje su se novi sadržaji indeksirali na pretraživaču prilikom upita.

Caffein će, za razliku od starog sistema, biti značajno brži u prepoznavanju i ponudi novih sadržaja koji bi mogli biti predmet nečije pretrage:

With Caffeine, we analyze the web in small portions and update our search index on a continuous basis, globally. As we find new pages, or new information on existing pages, we can add these straight to the index. That means you can find fresher information than ever before—no matter when or where it was published.

– Carrie Grimes, Software Engineer

Da li treba da paničimo?

Sa pozicije onoga ko pretražuje Internet koristeći Google, ovo samo može da bude dobra vest: to znači da će praktično na svoj upit dobijati organski generisane rezultate u realnom vremenu i neće biti opterećen plaćenim pozicijama koje dobija u vrhu, ili sajtovima koji su se ustoličili na vrhovima prvih strana.

A šta ćemo sa pozicije SEO kopirajtinga? Da li Guglova nova reč: “svež” sadržaj treba da znači da sajtovi sa bajatim i nepromenjivim sadržajem više nemaju šansi?

Izgleda da da.

To najmanje može da znači da će oni sajtovi koji su navikli da su na samom vrhu prvih strana, uskoro sebe zateći kako im se pozicije menjaju. I to ne samo ovog meseca, sa dolaskom Caffeina, već i svakog narednog meseca.

Doduše, svako ko se bavi SEO kopirajtingom zna da taj posao nije jednokratan i da je neophodno biti u toku, da bi se pozicije na SERP-u osvojile i zadržale, budući da svako malo dolazi do preferentnih promena u sistemu indeksiranja u ovom pretraživaču.

Međutim, ono što se sigurno neće menjati, to je kvalitet sadržaja koji se plasira i interakcija sa posetiocima ili čitaocima i ja verujem da će s Caffeinom značaj kopirajtinga samo porasti, čak i kada je reč o domaćem vebu.

Ako će Caffein da potencira kvalitetan i svež sadržaj, onda će oni koji su uspeli da organski osvoje visoke pozicije na Google, moći da budu sigurni da će se ove osobine njihovih sajtova još više ceniti.

Na ovaj način će black hat SEO verovatno izgubiti bitku.

Šta bi možda trebalo da se uradi što pre?

  1. Osvežavati odeljke vesti i novih sadržaja na sajtu; ako ih još nemate a vi ih stvorite.
  2. Što pre se uključiti u društvene mreže jer će sadržaj sa njih posebno profitirati zahvaljujući Caffeinu.
  3. Proveravati već postojeće ključne reči i posebnu pažnju posvetiti long-tail keywords.
  4. Nuditi relevantan, relevantan, relevantan sadržaj.

Dobri dani za copywriting!