Ne Dvor, nego Farma će nam nanu naninu, javlja nam Google pre neki dan. I, za sada, kako to obično i ide, testira se prvo u Americi.

Ali, nije loše znati, sa stanov(n)išta domaće SEO bratije – kvalitet će imati prednost, najavljuje novi algoritam zvani Google Farmer.

Dobro je da se podsetimo šta za Google znači kvalitet sajta:

Inbound linkovi

Ako vas drugi vole, vole će vas i Google. Ukoliko vas linkuju i referišu na vaš sadržaj, Farmer će to nagraditi višim mestom na SERP-u. To smo znali i od ranije.

Sadržaj

I dalje je kralj. Originalan sadržaj kotiraće se bolje od sajtova koji taj sadržaj prenose. Farmerov algoritam će davati prednost mestu prvog objavljivanja. Šta to znači za agregatore? Ništa dobro.

Ključne reči

Eh.

Međutim.

Nekoliko ozbiljnih analiza na koje sam naišla (Daniweb, Sistrix), tvrde da je Farmer napravio medveđu uslugu ozbiljnim sajtovima. Farmer je već nazvan samozvanim kraljem koji će po svom ćejfu i nejasnim koordinatama birati kvalitetan od manje kvalitetnog materijala, bacajući u zapećak do juče dobro rangirane sajtove.

Neki veliki američki sajtovi, koji su zauzimali prvih sto rezultata po ključnim rečima, pali su tako daleko po vrednosnom sudu Farmera, da ih sada, bukvalno preko noći, nema ni u prvih 100.

Ne znam koliko dugo će biti potrebno da Farmer počne da obrađuje i našu lokalnu veb-zemlju, ali po svoj prilici ima razloga za brigu, posebno zato što je potpuno nejasno definisano šta će se zapravo dogoditi, i u kom pravcu treba da razmišlja SEO:

This update is designed to reduce rankings for low-quality sites—sites which are low-value add for users, copy content from other websites or sites that are just not very useful. At the same time, it will provide better rankings for high-quality sites—sites with original content and information such as research, in-depth reports, thoughtful analysis and so on.

Dobro, i?

7 thoughts on “Google Farmer

  1. Veoma sam zainteresovan kako će mašina (nadam se da neće ručno pregledati sajtove) ocenjivati sajtove prema: “thoughtful analysis”. Ja i uvek pišem za posetioce sajta i nije mi primarna misao optimizacija ali je ova definicija jako labava.

  2. Content farme su smetale u tom obimu što njihov “majka” domen ima jak autoritet i PR pa su tekstovi sa tih svaštara mogli da se pojave na Serp-u. Tamo su tekstovi pisani više za google nego za korisnika pa je jednostavno G odlučio da te tekstove barem skine sa serp-a ako već mora da uzme backlink sa njih. Takođe tekstovi sa farmi sadržaja su često “syndicated” karaktera i u istom ili spinovanom obliku su se nalazili širom neta. Korist za korisnika je bila mala.

    I jeste glupo da top 10 za neki mikro niša keyword zauzima ehow, ezine, hubpages, squidoo… pa čak i wiki a ne sajtovi koji se direktno bave tom oblašću. Cenim da je za svakog copywritera, webmastera i vlasnika koji redovno radi na jedinstvenom sadržaju za svoj sajt ovo pozitivan update.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*