Kao kopirajter sad već brojnih sajtova u Srbiji, često se srećem se zahtevima klijenata da tekst bude “lepši”.

Klijent želi da izgleda bolje. Ali, sa boljim, lepšim rečima.

Definiši “lepše”

Lepše za većinu vlasnika sajtova znači da ima lepše reči. Lepše reči – to je da se napravi izbor u superlativima, kiči pridevima, besomučnim atribuiranjem i sa obiljem reči kao što su prvi, jedini, najbolji, najefikasniji, ekskluzivan, jedinstven

Da bude duže. Još više teksta, još više objašnjenja, naglašavanja, uvoda, razrade i zaključaka. Ako nije dovoljno dugačko, onda kao da nismo uradili ništa.

Da bude prvije od konkurencije. Ako više i jače naglasimo reči “prvi” ili “jedini”, koju niko živ ne pretražuje, onda će se klijent osećati bolje, važnije i uspešnije, iako nije ni prvi, ni jedini u svom poslu.

Ako svega toga nema, većina klijenata misli da ne izgleda dovoljno privlačno.

Jednostavnost teksta, neprimetan i nenametljiv ali koristan raspored ključnih reči je daleko od klijentovog razumevanja, jer on najčešće želi da bude prvi, jedini, jedinstven, najbrži i najjeftiniji.

Saveti:

Too long; didn't read

1. Dugačko nije bolje.

2. Pridevi nikog neće impresionirati.

3. Izbegavajte da tako izgledate. Beskorisno je.

Te reči – ne rade. Takvi tekstovi – ne rade. Takav stil nikoga ne zanima, ni Google, ni vašeg čitaoca.

Vaš čitalac će vam pokloniti 4 sekunde svog vremena kada dođe na vaš sajt. Ako tada niste, već na početku, rekli ono što je važno, napustiće vas.

Ako vam je potrebno da to kažete u tri šlajfne teksta, niko živ vas neće pročitati. Helou, vi prodajete, ne pričate priče za lakunoć!

Zaključak:

Nemojte da nastojite da izgledate upravo onako kako vam se ne sviđa kod drugih sajtova. Budite onakvi kao kada se i sami zainteresujete na tuđem sajtu za nešto.

To nije postignuto superlativima, već je dobro odmeren sadržaj, direktnost i konciznost ono što je privuklo vašu pažnju.

Bonus: O stilu pisanja za veb, predavala sam u školi za veb-novinarstvo. Verujem da nešto od ovoga može da bude od koristi:

10 thoughts on “Dobro je, samo, može li malo lepše?

  1. Dopada mi se ovo “prviji”.
    Mnogo puta sam se susretao sa ovim problemom, koji nije nužno vezan za online nastup, i marketinški materijali su puni nepotrebnih i beskorisnih nabrajanja, ničim izazvanih superlativa i sličnog đubreta, do tačke u kojoj se korisna informacija bespovratno izgubila, ako je uopšte i bilo.
    Koristan test, do kojeg sam došao prerađujući sajt za jednog klijenta, je sledeći: ubacite tekst u Google Translator i pokušajte da ga prebacite u jezik koji dobro poznajete (npr. engleski). Ako dobijete potpunu zbrku i tekst koji nema nikakvog smisla, velika je verovatnoća da je njegova vrednost mala. Ukratko – pokušajte ponovo.

  2. Sjajno i efektno, pravo u sridu :)
    Veoma je zanimljiva situacija kada se optimizuje na engleskom. Ne bi verovala sta ljudi traze, kakve buzzwords. Evo ilustracije (pandan srpskom “najprvijem”) http://bit.ly/fOX9cu

  3. @Vlado, sjajno! Kakav prost recept koji može da ima sjajnog efekta. Baš ću jednom pokušati taj eksperiment, in vivo, s klijentom.
    @Miss C – hvala ti za link, smejem se :-)

  4. occam`s razor na delu! :)
    saću da “utelotveljujem” po internet stranicama tvoju prezentaciju, odlična je i za strukturu govora, bez obzira ŠTA je govoru sadržaj
    p.s.
    ček`, a, el smem da postavljam prezentaciju?

  5. @godanac, prezentacija na izvolte, svakome kome može da posluži ;-)
    (treba inklinirati ka distribuiranju sadržaja, vertikalno i horizontalno, s horizontom očekivanja da intencija bude dobro percipirana :-)

  6. (treba inklinirati ka distribuiranju sadržaja, vertikalno i horizontalno, s horizontom očekivanja da intencija bude dobro percipirana :-)

    :))))))))))))))))))))))))))

    “Nisam mislila da se javljam, svi pre mene su već sve rekli i teško je reći nešto novo, pa neću dugo govoriti, samo da kažem nešto što smatram neophodnim i bitnim i posebno važnim kada govorimo o ovoj temi, jer se to najbitnije nedovoljno često, da ne kažem retko pominje i zato želim da dam par napomena o ……., ali je vreme kratko i teško je u tako ograničenom i nedovoljnom vremenu reći sve važno i nikako ne izostaviti nešto što se malo i nedovoljno pominje i zbog toga nema dovoljnu pažnju i ne nalazi se u fokusu našeg rada, što može da napravi i često i pravi mnoge probleme u radu svih nas koji želimo jasno da kažemo o čemu se tu ustvari radi, jer – o čemu je reč….”

    (ima ukupno, recimo dva minuta da saopšti i na citirano je već potrošio pola vremena)

    Ili ovako:

    “Administrativni kapaciteti su istovremeno i brojni i nedovoljni jer je projektni zadatak koji se pred njima nalazi takve prirode da zahteva neprekidnu distribuciju informacija uz istovremenu i kontinuiranu pažnju na celokupan segment komunikacijskih sadržaja, kako međusobno, tako i kroz tangencijalne i laminarne grupe, a sve u težnji da se sveobuhvatnost procesa odigrava kontrolisano i odgovorno, sa posebnim fokusom na sve vrste javnosti koja o svemu treba da bude obaveštene”

    Ha? Samo kažeš “QUE?! :))))
    Ili – dobro je, ali jel može to malo lepše?

  7. Ja bih još samo kategorisao te koji žele više sadržaja u dve grupe:

    – Bullshiteri – oni koji pričaju pompezno i naširoko bez očite potrebe (najviše se grupišu u raznim sektorima marketinga)
    – Komplikovani – oni koji znaju da nešto objasne samo sebi i napišu blok teksta koji samo oni razumeju (možete ih sresti najčešće u raznim državnim organima)

  8. Stvarno je tekst lepo napisan, moze dosta toga da se nauci. Pogotovo mi se ovo svidja nemojte hvaliti sebe, danas na svakom drugom web sajtu mi smo najbolji, mi ovo mi ono… Koga to zanima danas onaj ko dodje hoce da vidi ponudu i sta nudis a ne da mu pricas da si najbolji..

  9. Sve napisano u tekstu je korisno. Treba tekstove na WEB sajtu i blogu pisati koncizno i razumljivo kako bi zadržali pažnju posetioca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*