Odmah da se razumemo: ovo su četiri najbolja slogana po mom mišljenju i to u sasvim određenoj (izmišljenoj) kategoriji: primena jezika i fraza iz svakodnevnog života u komunikaciji brenda i korisnika.

My two cents.

Možda ste razmišljali zašto neke slogane pamtite i osećate oduševljenje kad ih čujete? Svaki put kada ih čujete ili pročitate? Zašto oni bolje kominiciraju s vama nego neki drugi?

To je onaj deo komunikacije koji brend ostvaruje sa vama pozivajući iz vašeg rezervnog pamćenja postojeće iskustvo, stavljajući ga u novi novi, za trenutak neočekivan, ali toliko vama jasan kontekst. Koji osećate kao tačan. Koji se obraća vašem emocionalnom pamćenju, onom delu vas koji vas čini baš takvim, kakvi ste.

Postoje slogani koji su toliko uspešni da su sa reklamnih kampanja sišli u svakodnevni žargon. Međutim, ovde ćemo reći koju reč o onim sloganima koji su pozajmljeni iz govora i stavljeni u funkciju brenda. To deluje kao najprostiji kopirajting – prepisivanje iz života – ali ipak, potrebno je mnogo prepisivanja da bismo dobili dugovečnost a ne banalnost.

Evo jednog mogućeg izbora najboljih slogana koji su prešli put iz svakodnevnog govora u novu komunikaciju sa vama.

1. Banka u najboljim godinama.

Hoću da kažem da svi znamo šta su najbolje godine: onda kada sazriš, ne praviš greške koje pripadaju kategoriji mlados’-ludos’, znaš gde si šupalj, i slična znanja.

Naravno, najbolje godine za svakog čoveka su njegova indvidualna stvar. Mom sinu se čini da će najbolje godine biti kada napuni 18, devojci od 25 nema boljih godina od njenih. Međutim, opšte mesto za najbolje godine su četrdesete. Ukoliko želite da definišete određeni period u nečijem životu i da naglasite sve prednosti tih godina, reći ćete da je osoba u najboljim godinama i sagovornik će tačno znati o kojoj mladosti govorite.

Najbolje godine su one kada se čovek nalazi u vrhuncu svojih intelektualnih moći, radnih sposobnosti i kada ima najviše snage i mudrosti da  na najbolji način iskoristi svoje pređašnje iskustvo. To su godine kada smo prvi put spremni da učimo i na svojim i na tuđim greškama.

Slogan “Banka u najboljim godinama” upravo sugeriše na nedvosmislenu zrelost, na njen vrhunac moći i potencijalnu dugovečnost koja obećava sigurnost.

Nismo klijent ove banke, ali nas to ne sprečava da uživamo u njenom dobro skrojenom sloganu i stavimo ga na prvo mesto.

2. U sve se meša.

Otkrivamo pertlu na cipeli izdvajanjem ovog slogana, jer je već dobio overu svoje izvrsnosti kao najbolji slogan 2009. godine.

O, da, u sve se meša, slogan koji vam je sigurno izazvao osmeh na licu kada ste ga čuli. Ta poznata rečenica kojom ćemo izgrditi nekoga ko nam smeta i prtlja nam se u posao, kojom ćemo probati da se otresemo dosade neke od čoveka, odjednom, preobučena u dobro poznate mirise kolača, kremova i sosova, u liku i delu margarina, dobija potpuno novo značenje sa kojim morate da se složite: ovaj margarin se u sve (dobro) meša.

Niti nešto posebno mislim o njegovom kvalitetu, niti mislim da je dizajn ambalaže – vidi sliku – Dijamant proizvoda u skladu sa vremenom (a, posebno, u skladu sa svojim superiornim sloganom), o veb-sajtu da ne govorimo (Flash, flash, oh, God, Flash! pročitajte o “optimizaciji sajta” za Flash kod Istoka Pavlovića da već jednom završimo s tom temom) ipak, ipak, zahvaljujući svom svojstvu da se meša u sve, pametno je verbalizovan poziv da ga odaberete pre nego neki drugi.

Tako je fraza “U sve se, bre, mešaš”, od značenja “Šetaj!” pametno upotrebljena u poziv “Dođi!”.

3. Ništa ispod toga.

Osim vas.

Fraza kojom poručujemo da dajemo svoju poslednju ponudu koja nam čuva dignitet, ili pak potcrtavamo da nećemo ići ispod svog kriterijuma, ovde je pozajmljena donjem rublju, onom delu lične odevne kolekcije koji se oslanja na telo i ispod čega nema više ništa.

Osim nas.

Lepo. Šteta što se nigde na Internetu ne može pronaći ilustracija za taj, već za manje uspeli slogan: Deo tebe. Mada, ova potraga je nagrađena pronalaskom lepog kopirajtinga za odeljak Hvalisanje. Pročitajte.

4. Ili jesi, ili nisi.

Ili znate zašto je ovo jedan od najboljih slogana svih vremena. Ili ne znate.

Ili smo već naučili nešto o SEO-neupotrebljivosti Flasha. Ili nismo?

***

Imam i svoju listu slogana koji su me najviše nervirali proteklih godina, bilo zbog svoje laži, arogancije ili promašene prepotencije tvrdnjama, kao što je “Muškarci znaju zašto“, ali, o tom-potom.

Mislim, izvinite, a zašto?

2 thoughts on “4 odlična slogana

  1. Super je ovaj za Dijamant, prvi put cujem (citam).

    Miskarci znaju zasto je u stvari ukraden od belgijskog Jupilera i bukvalno preveden sa holandskog/ flamanskog: Mannen weten waarom. Sad, moguce je da je Jupiler ukrao od Jelena sto ipak nije bas realno, a moguce je da je samo koincidencija.

    Ima toga jos, Amstel se reklamira pod sloganom “Ons bier”, “Nase pivo” sto moze opet da se protumaci politicki nekorektno. Nase, a ne vase.

    Mada najvecu pometnju su napravile Bavaria Babes, grupa holandskih navijacica (ocigledno placenih od Bavarie) kada su na svetskom prventstvu na jednoj utakmici skinule odecu ispod kojih su imale samo sexy “oranje” suknjice koje je u to vreme Bavaria prodavala svuda po Holandiji.
    Uhapsene su zato sto je FIFA kao zvanicnog sponzora Prvenstva imala Budweiser.
    Optuzili su ih za “ambush marketing” i tako obogatili holandski jezik za ta dva izraza.
    http://www.dutchdailynews.com/fifa-bans-dutch-babes/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*