Radeći sa najrazličitijim, uglavnom srednjim i malim kompanijama koje su pristupile doterivanju svojih postojećih sajtova, želeći male kozmetičke promene koje bi uključile i SEO kopirajting, sabrala sam 5 slučajeva iz prakse koje smo lečili, a koji sasvim uspešno mogu da upropaste položaj na pretraživačima. Primeri koje linkujem u tekstu su slučajno odabrani i nisu bili naši klijenti. Pogledajmo ih:

1. Prljav URL

Da li vam je URL pojedinačnih stranica prepun kukica i kvačica, kosih linija i upitnika i izgleda kao raščupana devojka:

ttp://www.telekom.rs/CodeOfEthics/CodeOfEthics.aspx?temp=0&sid=3&id=3?

Ili iz njega ne dobijate nijednu informaciju o sadržaju stranice (kao na primeru Banke Intese ovde)

Primer URL-a koji ništa ne znači: Banka Intesa
Primer URL-a koji ništa ne znači: Banka Intesa

Onda budite sigurni da vas baš tako (ne)vidi Google. Preskočiće vas i zatražiti čist i uredan URL, zategnut kao vojnički krevet, u kome se jasno vidi šta je osnovna strana, a gde se trenutno nalazite.

Čist i uredan URL nema gotovo nijedna banka u Srbiji, ali zato Bank of England svima daje dobar primer:

Bank of England: ovako se to radi

Što se blogova na WP platformi tiče, najbolje je da za svoje postove birate permalink koji u sebi sadži ime posta, jer će vam se u naslovu često nalaziti ključne reči do kojih vam je stalo a one imaju SEO težinu. Dashboard =>Settings =>Permalink settings =>Day and Name. Na primer.

2. Flash. LOL

Ilustracija preuzeta sa sajta http://my.opera.com/iamgreentea/blog/

Jesmo li konačno završili s idejom da je Flash fensi i da ima sve te džidža-bidže koje izgledaju super? E, dobro, onda da zapamtimo da je u smislu SEO Flash bezvredan, da se skoro nikad takvi sajtovi ne prikazuju na Google i da su efekti dosadni i opterećuju vaše posetioce. Loading… C’mon.

3. Suviše internog linkovanja

Ilustracija preuzeta sa sajta http://seomywix.com

Sadržaj strana opterećen linkovima na susedne stranice istog sajta. Uf. Toliko otvorenih mogućnosti će smoriti pogled na sam tekst, i vaš posetilac će pobeći. HEO fail. Najbolje je opredeliti se za nekoliko važnih linkova koji pomažu bolje razumevanje nekih pojmova do kojih vam je stalo, nego udaviti posetioce zadatkom da sve linkove obiđu. Jer to neće uraditi i napustiće vas.

4. Preterivanje s ključnim rečima

Ne mora sve da se strpa u jedan naslov i ne moraju sve ključne reči da budu u istom tekstu, na istoj strani. Mnogo je važnije kako ste raspodelili ključne reči po sadržaju celog sajta, nego da prepunite jednu stranicu. U meta odeljku dovoljno je 8 ključnih reči po strani. Sve preko toga će zgaditi čak i Google.

5. Programer Vs. SEO kopirajter

Najteži deo na klinici za sređivanje postojećeg sajta je ukrštanje kopalja između angažovane agencije za veb-dizajn i programiranje koji vlasniku sajta obećavaju prvo mesto na SERP-u već sutra, verujući da ključne reči koje su kupili i black hat SEO koji planiraju da urade, mogu da ispune to obećanje, i SEO kopirajting agencije angažovane za SEO i sadržaj.

Drugi deo fronta se otvara kada programer i dizajner veruju da je sadržaj sajta poslednja rupa na svirali.

Treći problem obuhvata sve gornje 4 tačke SEO grehova: uvek se nađe neki profesionalac koji želi da zapuši usta SEO kopirajteru, verujući da se sve ono gore još uvek može prodati.

Što je najgore, to se stvarno još uvek prodaje.

1 thought on “Kako da uspešno upropastite SEO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*