Bilo jednom u jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu…

E, pa ne: bilo danas na osunčanoj terasi ministarke za telekomunikacije i informaciono društvo, Jasne Matić, u novom prostoru ministarstva, radno-prijateljski susret u svom najboljem izdanju ove kovanice, mesto gde se ukrstio stvarni život sa stvarnim ingerencijama. Rispekt.

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić, Tatjana Vehovec, Vitomir Ognjanović (foto: @neshasr)

Ako se ne varam, ovo je prvi poziv jednog ministarstva online zajednici u regionu i zbog toga svi imamo razloga da budemo zadovoljni: naša domaćica, ministarka Jasna i tviteraši, ljudi koji su se, svako iz svog domena, svesrdno uljučili u kvalitetnu raspravu na goruća i stalno tinjajuća pitanja.

Zaključci tweetupa se mogu sadržati u tri potencijalna zadatka online zajednici:

1. Pozvan je svako ko nailazi na prepreke u poslovanju u oblasti elektronske trgovine, elektronskog poslovanja, uvoza ili, pre svega, izvoza usluga, da mapira probleme i, po mogućnosti, predloži rešenje zasnovano na zdravom razumu, profesionalnom znanju i ličnom iskustvu.

Ovo se može predložiti putem ličnih blogova, tvitova, FB statusa, stručnih foruma ili bilo kog drugog online medija. Link svakako poslati, nije precizirano, ali mi se čini da je najbolje to uraditi na adresu Slobe Markovića.

2. Predloženo je da se osnuje, a delovalo je kao i da je osnovana, ad hoc grupa za kreiranje projekta u formi project proposal za platformu za komunikaciju MTID sa krajnjim korisnicima i stvaranja interaktivnog prostora za razmenu ideja, rešenja i, pre svega, mapiranja problema koji se tiču praktičnih primena Zakona i njegovih manjkavosti i propusta u praksi. U ovaj predmet uključeni su @vukasin@nikoladenic uz moju radost da budem uključena u oblikovanje kopirajtinga budućeg sajta.

3. Osnovana je radna grupa za izradu podzakonskg akta koji će obuhvatiti konvenciju načina komunikacije različitih (svih) ministarstava, definisati obavezni sadržaj i profilisati načine komunikacije sa građanima. Cilj ovog akta je povećanje transparentnosti rada ministarstava, bolji usability vladinih sajtova i brža komunikativnost. Ministarka je pozvala @dusandz i advokata Žarka Ptičeka, da se uključe u izradu. U ovoj oblasti Kolegijum može da pomogne u kreiranju formalne matrice za način komuniciranja sa građanima.

***

Konačno, ovo je hvale vredan napor jednog vladinog službenika, jednog čoveka koji je dobio od nas ingerencije da oblast kojom rukovodi učini boljom, da komunicira sa onima za koje radi. Iz ovoga nikako ne treba izostaviti sve što na tom polju radi Slobodan Marković, koji je najbolja spona zajednice i vlade i koji svoj posao radi na proevropski način: otvoreno, interaktivno i bez uvijanja, na obostranu korist.

Ovo je bio dobar sastanak. Ovo je bio dobar način. Ovo je bio odličan #tweetuppariska7.

Nastaviće se, obećano je.

1 thought on “#tweetuppariska7: komunikacija je sadašnjost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*