U prethodnom postu smo pomenuli šta da radite i kako da postupite kada konačno dovršite svoje prvo delo sa kojim ćete krenuti u potragu za izdavačem.

Međutim, važno je znati i čega da se klonite i kako da izbegnete sitne i krupne greške koje vas mogu koštati prekida komunikacije sa potencijalnim izdavačem.

Šta da ne radite:

SADRŽAJ:

1. Ne pozajmljujte, ne kopirajte, ne kraduckajte od drugih. Na žalost svih takvih pokušaja, svaka “pozajmica” rečenice, teme, stila ili fraze, biće pre ili kasnije na štetu “pozajmljivača”. Urednici su ljudi koji profesionalno čitaju i velika je verovatnoća da će odmah prepoznati svaki takav pokušaj i staviti vas na crnu listu.

2. Ne budite sujetni. Ako vaš prijatelj kojem ste dali svoj rukopis na čitanje, primeti da delo ima neke probleme, bilo koje prirode, nemojte ga odbaciti kao nekoga ko “šta-ti-znaš-uopšte-o-tome” i “nemaš-pojma”, već pažljivo saslušajte šta ima da vam kaže i probajte da razumete zašto tako misli. Čak i ako se ne složite sa tim mišljenjem, ono će biti dragoceno za vas.

3. Ne tražite vezu. Ako ste ponudili svoje delo i uspostavili prvi kontakt, nemojte moliti komšiju koji ima tetku koja je u svoje vreme poznavala jednog novinara koji je intervjuisao jednog čoveka koji je objavio pesmu u radničkim novinama, da telefonira izdavaču i objasni kako je vaše delo vrhunski domet u literaturi. Oslonite se na sebe i savete koje smo vam dali u prvom delu.

PAKOVANJE

1. Ne šaljite izdavaču tekst koji nije lektorisan i ima korekturne greške. Iako će, budete li pronašli izdavača, vaš rukopis proći profesionalnu korekturu i lekturu, ipak postoji mogućnost da bude odbačeni ako su greške u tekstu grube, upadljive i odaju utisak nemara prema elementarnoj pismenosti.

2. Ne šaljite tekst koji je prelomljen, u .pdf ili nedajbože u InDesignu i onako kako “mali-Đokica-zamišlja-knjigu”. Iako sigurno imate ideju kako biste voleli da vaša knjiga izgleda, to ni pod razno ne može biti od koristi vašem literarnom kvalitetu.

3. Ne dostavljajte rešenje korica, fotografije koje je uradio vaš rođak ili prijatelj iz osnovne koji bi voleo jednog dana da se bavi dizajnom. Ako pronađete izdavača, on će u skladu sa edicijom i estetikom kuće pronaći najbolje korice za vaše delo.

DISTRIBUCIJA

1. Ne spamujte izdavače. Inicijalno pismo, a nakon izvezsnog vremena provera da li je prvo pismo stiglo, sasvim je dovoljna razmena informacija za obe strane. Ukoliko je izdavač zainteresovan, javiće se. Ako ne dobijete nikakav odgovor, ili vaša ponuda nije zanimljiva, ili je izdavač jerk, svejedno, ništa nemate od toga.

2. Ne vređajte izdavače ako vas odbiju ili vam ne odgovore. Imajte na umu da se izdavači međusobno poznaju i da razmenjuju (neprijatna) iskustva. Ne želite da budete tema njihovih razgovora pre nego što objavite prvu knjigu.

3. Ne budite nestrpljivi. Jedan poziv telefonom ili ponovljen e-mail nakon dve nedelje, sasvim je dovoljan da izdavača podseti na vas. Ako je zainteresovan, to će biti dovoljno. Ako nije, to će biti dovoljno. Histeričan mladi pisac koji dva dana nakon dostavljenog teksta uvređeno zove ili šalje e-mailove pune protesta što njegov genij nije dobio zasluženu pažnju, automatski se stavlja na crnu listu ne samo tog izdavača.

SAVET ZLATA VREDAN

1. NE ODUSTAJTE. Ako jedan izdavač nije prepoznao interes u vašem delu, to nikako ne znači da je to konačni sud cele branše. Ako u roku od godinu dana niste našli izdavača za prvu knjigu, objavite je sami i nastavite da pišete novo delo. Sledeći put, sa novim rukopisom, ciljanom izdavaču pošaljite i prethodnu knjigu.

1 thought on “Gde i kako pronaći izdavača za prvu knjigu? (2)

  1. Ja sam napisala knjigu i sacuvala je na racunaru ali imam problem zato sto ne mogu da nadjem izdavaca.Materijal je stvarno kvalitetan osvajala sam i mnogobrojne nagrade za pesme doduse ali bih zelela da objavim knjigu.Ako postoji neki izdavac koji bi mi pomogao i makar ‘bacio’ pogled na moju knjigu bila bih mu vrlo zahvalna.Ocajna sam,pomozite mi.Predloge saljite na moj e-mail:sladjiks@live.com
    Unapred zahvalna

    Beronja Sladjana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*