Hide replies je jedna od najradikalnijih promena koje je Twitter ponudio korisnicima. Dobili smo konačno uslove da kontrolišemo konverzaciju koju smo sami pokrenuli.

Nakon što je tokom februara ove godine najavio, a od jula 2019. godine započeo sa testiranjem opcije hide replies, Twitter je krajem novembra konačno omogućio hide replies opciju celom svetu. I nama u zapećku.

Ovo je jedna od najradikalnijih promena koje su korisnici Twittera dobili. Očekivalo se da bude i kontroverzna. Međutim, prolazi prilično nezapaženo za sada, čini se.

Algorithm-driven censorship

Prve opcije kojima je sam Twitter uređivao konverzaciju, videli smo svi, kada se na dnu svih komentara  ispod određenog tvita našla opcija “show more replies“. U njoj se nalaze svi irelevantni komentari irelevantnih učesnika u konverzaciji –≥ gledano iz pozicije autora teme i vas, koji čitate komentare pod autorskim tvitom.

To sam podbrobnije objasnila u threadu na Twitteru decembra 2018. godine:

Za razliku od toga kada algoritam uređuje tvoj time-line, nova opcija:

Hide replies je puna kontrola autora nad konverzacijom

Kako to izgleda u praksi?

Svaki korisnik Tvitera, nakon što objavi tvit, može da utiče na to šta se vidi u komentarima ispod tog tvita. Jednostavno ih skloni (vidi dole) iz vidljive opcije za druge korisnike.

To ne znači da su ti komentari izbrisani ili zauvek sklonjeni. To samo znači da ti tvitovi nisu lako dostupni. Svi i dalje imaju pristup skrivenim tvitovima, jedino što moraju da ih “pozovu”.

Autor tvita može u svako doba da “anhajduje” ranije skriven tvit, ili da ga sakrije ponovo.

Kako uraditi opciju hide reply – sakrij odgovor?

  • Pogledaj reply na tvoj originalni tvit, klikni na u gornjem desnom uglu
  • Izaberi opciju hide reply i potvrdi
  • Da bi video sve sakrivene odgovore, klikni na hidden reply ikonicu  koja je dostupna u gornjem desnom uglu originalnog tvita.

Kako ponovo vratiti odgovor, da bude vidljiv – unhide reply?

  • Klikni na ikonu hidden reply 
  • Klikni na ikonicu  na tvitu koji želiš da bude ponovo vidljiv (unhide)
  • Izaberi unhide reply.

Voila!

Detalje o uređivanju konverzacije pogledajte u Twitter help centru.

Čemu zapravo služi hide reply?

Ovo je Twitterova opcija koja autoru tvita daje mogućnost da preuzme punu kontrolu nad konverzacijom. Sada možeš da skloniš svaki tvit koji nije relevantan, koji je trolovanje, izraz  mržnje, ili prosto off topic koji ne doprinosi tvojoj temi.

Drugi korisnici Tvitera koji se uključe u konverzaciju, neće videti uopšte videti sakrivene tvitove dok čitaju odgovore drugih na tvoj tvit, sve dok ne provere na vašem orginalnom tvitu, tu malenu opciju.

Pitanje je, koliko ljudi će za to imati znanja da to provere, vremena ili interesovanja.

Ova funkcionalnost je izuzetno korisna za one korisnike Tvitera koji imaju veliki odziv na svoje tvitove, za javne ličnosti, političare, ili one čija tema je izazvala mnogo reakcija.

Hide reply nije cenzura, već oblik higijene. Koji smo, ruku na srce, dugo čekali.

  • Ova opcija je dostupna za IOS, Android i web Twitter, ali ne može se koristiti na TweetDecku.

1 thought on “Twitter uveo “hide replies” u konverzaciji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*