Kad sam srećna, često pomislim, a nekad i izgovorim pa kud puklo da paklo: “Da imam rep, sad bih mahala”.

Pas maše repom, ljudi koriste veći izbor iskazivanja emocija. Međutim, to ne znači da znamo bolje od psa kako da se uklopimo u društvo, pa bilo ono i virtuelno. Naprotiv, mislim da o tome mnogo možemo da naučimo od posmatranja “najboljeg čovekovog prijatelja”, po prirodi jako društvenog bića i poštovaoca hijerarhije i drugih.

Kako to vidim živeći s jednim arogantnim, dlakavim Hektorom, rase shi-tzu.

Ušli ste na mrežu? Znači, želite u čopor? Znači, želite da komunicirate? U isto vreme, verovatno želite da se dobro osećate u svojoj koži, ostanete verni sebi a da ojačate svoju reputaciju i svoju poziciju u virtuelnom čoporu.

Evo šta kaže ši-cu:

1. Njušni svaku pridošlicu.

Znate li kako oni znatiželjno priđu svakom psu s kojim se sretnu šetnji? Važno je da i mi učinimo isto kada dobijemo novog čitaoca bloga ili novog pratioca na Twitteru. Treba obratiti pažnju na svakoga ko vam prilazi, bez obzira da li to radi iz svojih interesa ili svog interesovanja. Posle ćete već videti šta ćete.

Dakle, odgovorite svojim čitaocima bloga, uzvratite praćenje svom novom followeru, osim ako stvarno nisu vredni njuškanja.

2. Sledi instinkt, ali ga i proveri.

Njušneš čoveka i sviđa ti se. Njušneš čoveka i ne sviđa ti se. Sve je to ljudski. Međutim, samo ako budete njuškali (komunicirali), moći ćete da znate da li uspostavljate kontakt koji je za vas zadovoljavajući.

3. Pojedinac i gomila. Prepoznaj vođu čopora.

I pas – pa glagol – na gomilu, da ne psujem vode. Volimo čopor, privlači nas gomila. Ako neko ima puno followera, u pravu ste ako želite da budete tamo. Verovatno mislite ako ovog čoveka (ili brand) prati 1000 ljudi, sigurno je to vredno pažnje. Najčešće jeste. A ponekad je to samo dobro izgrađen imidž ili prirodan liderski potencijal. Nema veze, idite na gomilu, vidite šta se dešava, lako ćete odatle izaći ako vam ne prija.

4. Pokaži emocije.

Kad si gladan, traži. Kad si besan, lani. Kad si srećan, maši repom.

Hektor na tri načina skreće moju pažnju kada je gladan: 1. bulji u mene netremice dok se ne pokrenem; 2. sedne ispred svoje ćase ali tako da ga vidim sa svoje pozicije i čeka da shvatim; 3. šutka svoju ćasu i proizvodi zvuk kojim me uvlači u komunikaciju koja ispunjava njegove potrebe.

Ako zamislite sebe na Twitteru, a želite nečiju pažnju, prvo vi obratite pažnju na drugog, potom uradite nešto da vas primeti, konačno, ako treba, šutkajte ćasu i proizvedite neki zvuk kojim ćete skrenuti pažnju na sebe.

***

Ovo su, zapravo, beskorisni saveti, ali nisu daleko od pameti. Ako imaš “rep”, maši njime. Bolje nego da rep maše tobom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*