Kad smo bili mali i kada smo hteli da se pravimo pametni, a to je stvarno nekada bila fora za razliku od danas, onda smo pričali o tim nekim zaumnim temama:

da li je važniji duh ili materija

da li je starija forma ili sadržaj

da li je literatura Dobro drvo ili je to ipak Prust.

Onda se uvek nađe neko pametniji od ostalih, uglavnom onaj koji se prvi umori od tih pametovanja i kaže: sve najlepše knjige su već napisane. Najlepša muzika je već stvorena.

Kao da činjenica da imaš samo 30 slova znači da su sve slovne kombinacije već potrošene i da će uvek doći do nekog ponavljanja.

Je li to baš tako?

Pa, nije, bili smo mali. Verovali smo u konačnost kreativnosti. Tačnije, strahovali smo da nam nije ostalo puno prostora za inovacije i kreativnost.

Međutim, kada danas vidim jedan na jedan repliku postojeće ideje (teško mi je da koristim jaču i tačniju reč), lecnem se.

Adverteasing

Slučajno naletim na kampanju Raiffeisen banke na Facebooku.

Zamislite, za svaki lajk, oni će donirati 10 dinara Narodnoj kuhinji.

Plemenito.

Plemenito?

Ili je to tante za kukuriku? Banka to neće da uradi sama od sebe, već želi vaše lajkove. Želi nešto zauzvrat. Ako budete dobri i dovoljno puta lajkovali banku, ona će više para izdvojiti za ugrožene.

Cilj: banka će dobiti više lajkova nego “prirodnim porođajem”. Ako u tome uspe, skupiće se dovoljna količina novca za Narodnu kuhinju.

Izvolite grbu! Od vas zavisi, na vama je teret odgovornosti.

Uf. Odmah osetim konflikt u sebi: želim li ja da pristanem da mi kupe lajk apelujući na moju savest?

Uf. Uf. Setim se i da sam videla ranije takav pokušaj. Setim se srednje škole i pitanja: da li su sve reklamne kampanje već izmišljene?

Zamislite kakva slučajnost.

Slučajnost?

Tz-tz-tz…

Bra Smyth je to isto na Facebooku uradio u oktobru ove godine, tokom meseca borbe protiv raka dojke: kod njih je jedan like koštao 1$ u korist istraživanja leka protiv ove pošasti.

Kakva šteta. Lajkovi se ne mogu izgleda kupiti, čak ni kada obećate nešto plemenito zauzvrat.

Zašto?

Zato što je to tik do prevare. Zato što se to zove kampanja sa zadnjom misli. Adverteasing, ne znam da li ovakva kategorija postoji, ili sam je spontano ovog trenutka stvorila.

Raiffeisen banka u ovom trenutku ima 549 lajkova.

Bra Smyth je uspeo da kupi 768.

Zaključak:

Kopirana je ideja koja čak i ne radi!

Da li ste već prodali svoj lajk Raiffeisen banci? Ili niste? Planirate?

Interesuje me zašto. Interesuje me sve što mislite o ovome.

***

Ne mislite ništa? Želite što redovnije da ne mislite ništa o ovakvim pojavama? Prijavite se na naš povremeni, predosadni i beskorisni Newsletter. Ili nemojte da budete naš FB fan. Svakako nas nemojte pratiti na Twitteru. Nemamo ni nagradnu igru. Ni kampanju nemamo.

14 thoughts on “AdverTeasing: Kampanja sa zadnjom misli

  1. strašno. nije li nas velikomučenica katarina rebrača naučila nečemu o donacijama i kampanjama?
    to kao prvo.
    za drugu notu: ne dozvoljavam da u moje ime više iko išta radi.
    u moje ime su ratovali devedesetih.
    oslobađali dvehiljaditih.
    ne moraju i pare da dele okolo. hvala, umem ja to i sama.

  2. Draga Tanja

    Nisam do sada komentarisao ali pratim ono sto pisete ovde i na vasem blogu. Interesuje me da li vi, koji ucestvujete u toliko inicijativa i humanitarnih akcija a da ne pomslite da ovom kritikom kampane jedne banke mozda dovodite u opasnost nekog zaposlenog (u agenciji ili banci) koji je pretovaren poslovima, u cilju zavrsavanja posla za svog sefa mozda kampanju uradio u poslednji cas, a onda ovakvom kritikom mozda dobije otkaz, smanenje plate, time ugrozi svoju porodicu i slicno…

    Samo kazem, sa nekim stvarima treba biti oprezan…

    pozdrav
    Marko

  3. Ne znam čemu tol’ko žuči. Najgluplje što jedna kompanija može (sebi) da uradi na društvenim mrežama je da “kupuje” lajkove. Mogu oni da nakupe ne 549, nego i 549.000 lajkova, svi oni ničemu ne služe. Niko od tih “lajkera” nije tamo zato što mu se sviđa banka, način njene komunikacije i njene usluge, već zato što hoće da učini nešto plemenito. Ako banka sad pokrene bilo kakvu komunikaciju ili akciju, a da nije humanitarnog karaktera, koliko će “vernih pratilaca” odreagovati? Samo se to računa. Kvantitet NE DAJE kvalitet. Bar ne na društvenim mrežama.

  4. Što se tiče kombinacija slova (i brojki) očigledno nije sve već izmišljeno.
    Adverteasing postoji (i te kako ;) ako ne u ovoj formulaciji onda u većini poslovnih filozofija (U Srbiji sigurno).

    Izguglao sam čak i neku igru! Pa zar ovo nije sve igra? Pitali bi marketeri :)

    Meni se dopada ideja za pomoć narodnoj kuhinji ali im je jeftin ‘like’.
    Mada, koliko ste puta lajkovali a da to nije baš bio 100% like? Jesam. Ili da mu cena toliko ne vredi? Ali sa druge strane koliko vredi jedan like? Po facebakersu jedan like u Srbiji vredi: 0.09$ ili ti 7 din. E sad. Ko daje više? I vidim da se narod pita gde to ide ;)

  5. Iz nekog svog principa ne lajkam nijednu stranicu koja mi to traži na bilo koji način. Lajkam one koje mi se sviđaju i koje želim pratiti. To li je valjda smisao svega?

  6. …A ja LIKE zato što na ovom blogu, sada mogu da se ostavljaju komentari :) (čak se i rimuje)
    Sjajn post, uostalom kao i svi prethodni.
    PS: Na newsletter se prijavila sa zodovoljstvom. Moj omiljeni kompanijski blog!

  7. Inače, onaj name gore sam ja, ali sam iskulirala izgleda rođenu sebe…Već kad se vratih da dodam, pošto su me baš nagazili, da im je poslovanje malo čudno i da su nas zivkali danju i noću, bez pardona, jer kasni preogromna rata od 1.700 dinara. Hm. Možda grešim, ali nekako sam stekla utisak da možda to ne bi trebalo tako, bar ne noću? Ali, ko sam ja da cenim. Nemam pojma kako zapravo treba da posluju banke, ja sam samo ubogi korisnik. Bivši.

  8. @Marko, zašto ne bih rekla da je nešto prekopirano, ako vidim da jeste? To sigurno nije u koliziji s osnovnom prirodom mog bića koju ste primetili čitajući moj lični blog. U skladu je. Da li pratite kradimamu.com? Odličan projekat. Uostalom, da nisam primetila ja, primetio bi već neko drugi, ne brinite.
    A onaj ko nešto preuzima, kopira, plagira, da ne koristim jaču reč, mora da računa da bi mogao da snosi odgovornost za to. Internet je zapravo malo mesto, ništa se ne može sakriti. Bilo bi dobro da počnemo svi da se uozbiljujemo. Nismo toliko u slepom crevu koliko bi mnogi želeli da ostanemo.
    Iako mislim da je ovo radila neka agencija, a neki neki uposlenik banke, ne brinite. Radila je neka agencija koja je banci verovatno predstavila originalni projekat. Nažalost, nije originalan.
    I, da, konačno, ranije niste ni mogli da kometarišete na ovom blogu. Ali, drago mi je da sada jeste. Tek prošle sedmice sam otvorila komentare. Na pritisak čitalaca. Spočitnuli su mi da je to arogantno i autistično. Prihvatila sam primedbu, jer je taj utisak bio u koliziji s mojom prirodom.

  9. @Pedya, rekoh da sam imala lični konfilkt: želim da učestvujem u dobrim stvarima, ali mi je neprijatno da mi kupe lajk zbog toga. Zato sam ostala uzdržana. Zanimalo me je da li sam jedina.
    @Aleksandre, ja lajkujem stranice iz mnogih razloga: zato što me pozove neko koga cenim, zato što želim da podržim neki projekat… Pazim na to, iako me često i iracionalni putevi vode do lajka. Ali, nikad pod pritiskom to ne radim. Ne znam kako ti, i drugi.
    To je zanimljiv fenomen, trebalo bi ga malo bolje istražiti. Mada, interesuje me kako se izračunava vrednost lajka. Možeš li me uputiti na neke linkove o tome?
    @Cyberbosanka, otprilike se i ja tako ponašam. Izvorna ideja je ta: lajkujem onoga koga želim da pratim u svom TL. Ali, to je postao posao. Imati veliki broj fanova predstavlja neku vrednost, eno @Aleksandar reče tačno i koju monetarnu.
    @Jasna, hvala na podršci. Ti si sigurno isto jedna od onih kojima se nije svidelo što nema komentara, samo si bila ljubazna da me ne grdiš. Neki su me oštro grdili. I, neka su.
    @Vlasto, s ovom bankom nemam iskustva, ali imam s jednom koja je izbacila slogan: “Kredit za jedan dan”. Njima sam dopisala u glavi: “A kajanje za ceo život” ;-)

  10. Nisi jedina, NI POD KOJIM USLOVIMA ne lajkujem ovakve kampanje. I čemu služi kilo i po lajkova? Za fakturisanje klijentu?
    Šta bi moglo da prođe kod mene – da je banka PRVO dala donaciju, ili POKRENULA akciju u kojoj će šest meseci izdvajati neku kintu, pa da je tu i takvu akciju stavila kao TEST na BESPLATNI lajk. To bi značilo da ih zaista interesuje šta mislim akciji i o njihom radu kao društveno odgovorne banke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*