Na šta vas je prvo asocirao ovaj naslov?

Da opraštamo nekome?

Ili da savetujemo nekoga da uprosti stvar?

Odgovor je tačan.

Kopirajting: neka bude prostoŠta god da vam je prvo palo na pamet, odgovor je tačan. Ako budete čitali do kraja, videćete da je jedan odgovor tačniji, samo zato što je to naša tema: kopirajting mora da bude prosta stvar.

Jednostavna. Ne u postupku, nego u rezultatu.

Kada vam pođe za rukom da komplikovane misli ili teme svedete na proste rečenice koje se tiču čitaoca, relevantne su za njega a govore na njemu razumljiv, prihvatljiv i prijatan način – na pravom ste putu da komunicirate.

Želim mir u svetu.

Nedavno sam na twitteru naletela na jednu komplikaciju. U stanju sam da zamislim da je neko seo i ozbiljno se pozabavio tekstom koji će Miss Valjeva izreći kada, budući da ima šanse da pobedi, bude u prilici da za javnost kaže kako se oseća i kakvi su joj planovi za budućnost.

Kopirajter je razmislio i rekao: dosta je bilo “mira u svetu!”. Sad ćemo da zavezemo u ovu krivinu mozga u kojoj će svi videti da lepa devojka može da bude i pametna. Razbijmo stereotipe.

Taj rad.

Dakako, naš kopirajter je uspeo u jednom: da izblamira devojku. Snimak je na Youtube videlo skoro 55.000 ljudi, a komentari su očekivani i nimalo prijatni: tekst koji je Miss karanfila izgovorila nikoga nije ostavio ravnodušnim, ali, nažalost, nije postigao efekat koji je autor teksta želeo.

Neka bude prosto.

Potrebno je dosta truda, iskustva, talenta i znanja da se stvari izreknu na prost način. Ali, kada su jednom izrečene kao nešto jednostavno, bivaju primećene. Mogu se razumeti. Zapamtiti i prepričati. Iskoristiti u nekoj prilici.

Želim mir u svetu jedna od tih stvari koja je uspela da nadživi sopstveni smisao.

Možda vam se gadi, možda je danas povezujete sa sasvim određenim stvarima tako dalekim od činjenice da u svetu još uvek ima ratova, ali, ta obična, prosta rečenica opstaje više decenija i svi znamo na šta se tačno odnosi njena pežarotivna vrednost.

Na izbore za miss i na glupost.

Prosto k’o pasulj

Najbolji tekstovi koje ste čitali na webu su dobri samo zato što su napisani jednostavno i zato što su ih pisali ljudi koji su dobri u svom poslu.

Većina kompanija i dalje misli da nije potrebno da angažuje profesionalnog kopirajtera za sadržaj na svom sajtu, jer tako nešto prosto može da uradi i njhova baba.

Da li?

Evo, sedite i pokušajte da pišete. Videćete o čemu vam govorim.