Kad Muhamed krene bregu, pa ga napička što breg nije ranije krenuo ka njemu. Ne radi se to tako, moj Muhamede.

Samo jedna reč, čini mi se, u kampanji marketinški moderno orijentisane Beogradske filharmonije, napravila bi veliku razliku i kampanja ne bi digla toliku prašinu.

Reč je: ŠTETA.

Šteta što ne dolazite.

Zamislite ovaj sudar opštih mesta na koji je ciljano: elitističke klasične muzike i beogradske elite iz Strahinjića Bana, između koji stoji reč “šteta”, a ne “hvala vam”; što se ne mešate. Jer, složićete se, reč je u oba slučaja o stereotipima – da je klasična muzika elitna stvar, a da u Strahinjića Bana sedi “elita” polupraznih mozgova i s dosta para. Ova druga sluša Cecu, Seku, Stoju i Daru, podrazumeva se. Ova prva je totalno super, misli se.

Umesto uvredljivog i distanciranog, i u tom smislu kontradiktornog i nedovoljno pametnog izbora reči u rečenici “Hvala vam što ne dolazite” — što bi reklo: Jebite se, smetate, mi smo bolji od vas, rečenica “Šteta što ne dolazite” bi proizvela potpuno drugačiji efekat i poslala sasvim drugačiju poruku. I, što je najvažnije, nikoga ne bi uvredila.

Jer, nije važno da se samo priča (pa makar i dobro). Još je važnije da se kaže tačno ono što se misli. Osim, ako…

Bar bi muzičari morali da znaju šta je falš ton.

12 thoughts on “Samo jedna falš reč

  1. Eh… To je baš ono što rekoh: osetim šta ne valja, ali lično – nemam dovoljno duha ni kreativnog dara da “okrenem” – eto, samo jednu reč, a da SVE deluje drugačije.

    Hvala :).

  2. Zar ovo nije bio najobicniji sleng “Hvala sto ne dolazite”, koji na ironcan nacin treba da posalje poruku “Mogli biste da dodjete” ??
    Naravno, i ja verujem da nije slucajno ostavljem prostor za dvosmisleno tumacenje.

  3. Potpuno se slazem. To je kljucna rec. Ne moze se danas niko nipodastavati na nacin na koji su to hteli da uradi lljudi iz filharmonije. Svako ima pravo izbora. Ali, sa porukom STETA, cela stvar bi dobila pravio smisao.

  4. Marketinška komunikacija nije beletristika, pa da se na času analizira “šta je pesnik hteo da kaže”. Ono što je “pesnik hteo da kaže”, on to mora i da kaže na pravi način, dovoljno jasno i precizno da ga ciljna grupa nedvosmisleno shvati. Inače poruka nije preneta, kakva god da je.

    Da im ja pravim kampanju, ja bih odabrao tvoj predlog bez dvoumljenja, jer mislim da je to ono pravo, ali pitanje je ŠTA su zaista oni hteli da kažu obraćajući se određenoj ciljnoj grupi. Možda je komunikacija urađena kvalitetno, ali je poruka u startu kreirana pogrešno…? ;)

  5. nije suština marketinga u zanimljivoj poruci nego u postizanju cilja sa određenom porukom, tako da to treba ceniti iz ugla da li je cilj postignut, i pre toga šta je uopšte bio cilj

  6. Saglasan sam sa Vama. Šteta je prava reč, a ‘hvala vam’ su pogrešne reči. Jer to šteta jasno znači: kad bi ste nam se pridružili naučili bi ste nešto što do sad niste, pa bi smo bili bolji i mi i vi. Filharmonija je tu i zbog vas. – A ono hvala znači samo jedno: sjajno je što ne dolazite da nam ne pokvarite prosek. Jer mi podražavamo da vi uvek budete to što jeste, dok ćemo mi uvek biti elita. I zašto da se mešamo… nemojte, čuvajte nivo… hvala vam što nam se ne pridružujete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*