SSGG: Shit, Sucks, Good, Great, komparacija kvaliteta tekstova na Internetu. Slava za ovaj teorijski doprinos izučavanju veb-koprijatinga ide nekom drugom, ne meni, ali može da nam posluži.

Od dobrog do sjajnog kopirajtingaPa, dobro, kako možemo da znamo kojoj kvalitativnoj kategoriji pripada tekst na vašem sajtu? Podrazumeva se: veb-kopirajting napred, blogovi – stoj. Blog je samo vaše ogledalo, korporativni sajt je grupni portret.

Shit.

Sve manje ga je, istina. To su oni tekstovi napisani levom nogom, koji već vizuelno odbijaju vašu pažnju.

Sećate li se plavih slova, veličine kornišona, pisanih za slabovide i maloumne? A u slovima koja se isprazno deru na nas sa ekrana, nosač informacija je jedinica za ništa?

Mislim da smo s tim raskrstili. Čak i najokoreliji programeri koji nisu izašli iz svojih HTML i php radionica na svetlost dana nikada, shvatili su da sadržaj ne sme tako da izgleda. Ni da zvuči tako. Ovde stvarno mislim na jedan slučaj koji je do juče na sajtu negovao isključivo šit kopirajting. Zato što se, navodno, bavio pametnijim stvarima ispod haube.

Pa ste nekako imali utisak da ne voli ni sebe, ni posao kojim se bavi. Ni vas, koji to treba da pročitate.

Na sigurnom smo, toga je sve manje, skoro da je incident naleteti na ovakav shit. Slava mu.

Sucks.

Čuvajte se ove kategorije, zato što je ima najviše.  Prefrigana je, umotana u fini celofan prvog utiska da je sve na mestu. Smrdljivi tekstovi ne smrde čim otvorite stranu. Njih ćete početi da čitate, pokloniti im neku pažnju. A kad vas posle budu pitali šta je to, reći ćete, nemam pojma.

Odlikuje ih ambicioznost, pre svega. Velike reči. Dramatični pridevi tipa: ekskluzivno, jedinstveno, neverovatno, superiorno. Najskuplje marketinške reči kao što su Novo! Besplatno! ispadaju iz sadržaja kao da je džabe.

Najopasnija stvar iza smrdljivih tekstova je samozadovoljstvo: Mi ćemo vam sve rešiti, mi smo jedinstveni, mi smo jupi-jeja.

U krajnjem rezultatu, ovo su tekstovi koji imaju visok bounce-rate i donose ništavnu prodaju. A vlasnici sajtova uvek sumnjaju na nešto drugo. Jer sebe vole više od posla kojim se bave. I, posebno, više nego vas, koji bi trebalo da kupite to što oni prodaju.

Alo, egositi, vaši tekstovi smrde po samozadovoljstu, zato vam konkurencija uzima sve mušterije!

Good.

Na konju ste. Najlakše se prelazi put sa prethodne kategorije u kategoriju dobrih tekstva. Važno je slediti nekoliko prostih stvari koje će napraviti značajnu razliku:

1. Dobar naslov.

2. Kratke rečenice, kraći tekstovi.

3. Jednostavne reči.

4. Bez proseravanja.

Većina kopirjatera u Srbiji je u stanju da napiše dobar tekst. I sa tim ćete biti mirni jedno vreme. Verovatno će i šef prodaje reći “Neb ja tu ništa diro”.

Ako imate dobar tekst, na konju ste, kažem. Dokle god se zadovoljavate da imate dovoljno dobre rezultate. Prosečnost se neguje čitavom silom dovoljno dobrih stvari na svetu.

Ipak.

Great.

Da li biste voleli da su vaši tekstovi bolji. Značajno bolji? Sjajni?

Da li ste čuli za koncept ježa (The Hedgehog Concept)? Svaki idiot u Americi koji ima neki poslić je pročitao to. Ja nisam, ali sam, nošena formulom za uspeh preko noći uz pomoć ježa, pregledala sve što je dostupno na Internetu o tome. Zašto ne biste i vi?

Zato što nije primenjivo. Ali, nema veze. Važno je da želimo da postanemo bolji. Sjajni. Da nam dovoljno dobro nije dovoljno dobro.

Da se prilike kače za naše bodlje, a ne da opštimo  u neprijatnoj verziji sa ovom životinjom.

Ima jedna stvar koja nadahnjuje u tom konceptu: Neka vaš posao bude važniji od vašeg ega.

Pošto je najteže prevaliti put od dobrog do sjajnog kopirajtinga, učinilo mi se da bi ova formula mogla da bude odskočna daska.

Znate ono: zavoli ono o čemu pišeš. Mislim da tu počinje sjajan kopirajting.

Zavoli, prvo.

3 thoughts on “Put od dobrog do sjajnog teksta u jednoj reči

  1. Veoma sadržajan i koncizan tekst (kao i ostali na ovom blogu)!
    Sviđa mi se neposrednost u obraćanju, koja podrazumeva upotrebu “nepristojnih” izraza u vašem slučaju. Međutim, sviđa mi se samo do određene granice, mislim da ponekad preterate s tim, pa kao da sadržaj poželi da pređe onu dozvoljenu granicu (ne)kulture.

    Pozdrav

  2. Prvo, pa muško! Nescho, vi ste ostavili prvi komentar na ovom blogu, šteta što nisam pripremila neke nagrade :-)

    Uživaćete vi još, ako je ovo polje vašeg interesovanja. Bavimo se kulturom govora i pisanja. Sve spada u to, pa i pravljenje izuzetaka u odabiru reči.

    Hvala što ste imali potrebu da ostavite svoj utisak. Ostanite s nama i dalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*