Čuli ste mnogo saveta: kako da postanete bolji kopirajter, kako da usavršite svoje pisanje, kako da vaš blog bude, kako da ovo, kako da ono.

Međutim, nije loše, u trenutku stvaralačke krize, imati po neki savetić pri ruci. Neku pomagalicu. Jedna od meni najdražih je da čitam tekstove čiji mi se stil dopada. Onda dobijem nadahnuće i onaj osećaj da je pisanje lako.

To je jedna od stvari koju ja radim.

Ima i pravila kojih se držim. Ne kao pijan plota, nego onako, više kao dopunsko napajanje. Ovde su, tejk it or liv it.

Skrati

Na Internetu najbolje prolaze tekstovi koji su kratki, koncizni, bez suviše rasplinjavanja. Rečenice koje su kraće, imaju veće šanse da budu pročitane. Trenirajte na dahu: ako rečenicu koju ste napisali ne možete da izgovorite na jednom dahu, obavezno je skratite tako da stane u njega. Ili je razdelite u više celina.

Utroj ;-)

Drži se najviše tri stvari u jednom postu/tekstu/strani. Dva je malo, deluje nedovoljno i kao da su ideje presušile. Dva ostavlja utisak nedovršenosti.

Četiri je, opet, puno. Nije previše, ali, ljudski mozak može savršeno da ovlada sa tri argumenta, tri pitanja, tri saveta. Ako želite da vas razumeju i upamte šta ste napisali, držite se ovog zlatnog pravila.

Očisti

Savet koji sam davno dobila, glasi ovako: Ono čime si najviše zadovoljna u tekstu – izbaci odmah.

Teško je lišiti se samozadovoljstva. Baš je teško. Pročitaš svoj tekst, kažeš sebi: uf, ala je ovo dobro, dobro sam to sročila.

E, pa taj deo – napolje. Boli, ha? Znam.

Ali, verujete da radi. Kada ste nečim jako zadovoljni u svom tekstu, to uglavnom nije relevatno za vašeg čitaoca. Tu je zamka koje često nismo svesni i mesto gde opteretimo i izgubimo svog čitaoca.

Bonus

: Veću čitanost imaju tekstovi koji su izlomljeni u više paragrafa, nego kobasice rečenica. Mislite o tome i, cepajte.

***

Sve ste ovo znali? Onda pocepajte  i naš dosadni i povremeni Newsletter. Ne osvrćite se na našu stranicu na Facebooku. Ignorištite nas na Twitteru. Uglavnom davimo s ovakvim stvarima koje već znate.

1 thought on “3 predloga za veću čitanost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*