Najveću grešku koje kompanije, bez obzira da li su velike ili male, mogu da naprave, to je da odaberu najmanje skupu uslugu pisanja teksta koju mogu da nađu.

Tako se jeftino kupljena usluga kasnije jako skupo plaća. Ili, što bi se reklo – ako vučete mačku za rep, iskustvo te greške ne možete drugačije steći.

PIŠI KAO ŠTO GOVORIŠ

Kod nas se profesionalno pisanje teksta još uvek ne ceni dovoljno. Iz nekog razloga, ljudi veruju da svako ko zna 30 slova, ima daktilografski kurs ili je završio srednju filološku, može da napiše i tekst za katalog ili veb-sajt. Tako dođu u situaciju da im se vrti radijska reklama mesec dana ili da odštampaju reklamni flajer u tiražu od 50.000 primeraka, a da svaki put kada to čuju ili vide, pomisle – kako smo ovo mogli sebi da uradimo?

Ono što je napisano, govori o vama STOP  Bukvalno STOP I govori dugo, dokle god se ne uništi i poslednji štampani primerak u kojem je sve to rečeno TAČKA

Situacija sa sloganima je još gora. I manje firme, istina, osećaju potrebu da stanu iza slogana kojim će se izdvojiti iz konkurencije i nametnuti klijentu, ali isto tako veoma često misle da je direktorova uzrečica ili neka interna šala najbolji način da pokažu koliko su dobri u onome što rade. Recycle binovi lokalnih radio stanica su puni ovakvih pokušaja. A vaši sandučići prepuni ovakvog spama.

Bez uvrede, ali ovo su najlošiji načini na koje se može raditi posao. Jedan od boljih načina desio nam se pre neki dan: “Mi smo inženjeri, mi znamo da projektujemo ali ne znamo da pišemo o tome. Zato smo vas angažovali. Neka svako radi ono što najbolje zna.” (savršen klijent i, pogađate: uspešna firma)

ČITAJ KAO ŠTO JE NAPISANO

Istina je da sve što je napisano može da zvuči odlično, ali može i da ispadne jako loše: a zahteva isto vremena.

Profesionalni kopirajter će napisati onakav materijal koji će dobro, brzo i efektno komunicirati sa klijentom. Bez obzira da li je to katalog, flajer, e-mail kampanja, sadržaj veb-sajta ili saopštenje za javnost, ono što je napisano  o kompaniji – govori o kompaniji. Sve o njoj.

Mnoge male stvari su postale velike zahvaljujući rečima i utisku koje su reči ostavile.

Koliko to vredi?