Da li zbog obilja “neočovečenih” stručnih, ni slučajno promašenih tema, ili zbog nedovoljno uhu poznatog akronima HEO koji se našao u naslovu Kolegijumove teme “SEO i HEO – između elektronskog i emocionalnog koda”, moje predavanje na 10. konferenciji E-trgovina na Paliću, prošlo je zapaženo uprkos pritisku da ga skockam u 15 minuta i ni sekund duže, i sopstvenom utisku da trčim k’o bez duše dok me ažbahe (jedna, simpatična ali neumoljiva, Dragana Đermanović: “još 3 minuta, još 30 sekundi”) gone vatrenim repovima.

HEO je Human Engine Optimizacija

Prosto kao pilav, kako se to ranije nismo setili?

Istina je da je ovaj akronim, koji se još uvek stidljivo može naći na vebu, iznuđeno, dovoljno i potrebno rešenje za tehniku posebnog načina pisanja, jednog među mnogim važnim faktorima kojima danas mora da odgovori svaki veb-sajt.

Desilo se da smo umetnost i zanat kopirajtinga preuzeli kao dobro rešenje iz štampanih medija i da smo, želeći da ga odvojimo iz poslova web-content menadžmenta, dodali prefiks SEO, računajući da će se taj specifični kopirajting uspešno dodvoravati robotu.

Opa!

Obrni, okreni, sav posao kopirajtera se odjednom sveo na komunikaciju sa mašinama. Čekaj, a ko čita sadržaj na Netu? Ko pretražuje Internet, ko upisuje te famozne ključne reči i fraze u želji da reši neki svoj problem? Ko dolazi na naš sajt očekujući da će na njemu naći ono što je tražio?

Neki drugi oblik života? Ili čovek?

Kad sam poslednji put proveravala, to je bio čovek, ako neko ima neku drugu informaciju, neka slobodno dojavi.

Čovek.

Konačno, gde je tu pisanje za čoveka u tom SEO kopirajtingu? Posebno, specifično, karakteristično pisanje za Čoveka koji se sasvim drugačije ponaša čitajući na webu ili čitajući novine, bez obzira što mu društvo u oba slučaja pravi ta ista kafa.

O tome sam pričala na E-trgovini. O posebnoj tehici pisanja za čoveka, onda kada smo se jednom dogovorili da smo sve dobro zanatski uradili za robota.

Džaba vam bile sve prve pozicije i zakupljene ključne reči, ako to niko neće želeti da čita. Da kupi. Stvar je prosta.

Uspeh jednog sajta merimo samo čovekom, i time da li on na našem sajtu radi baš ono što smo hteli da radi.

Da li je stupio u akciju.

Da li je kupio ono što smo hteli da mu prodamo: robu, uslugu, ideju, stav, vest, brend.

A ne time da li smo prvi na SERP-u. Googlu svaka čast, ali čovek je čovek.

Za njega sve radimo. HEO nam pomaže da to uradimo kako treba.

Pisaćemo o tome još, sada kada smo načeli tu temu na E-trgovini.

U međuvremenu, naša prezentacija se može preuzeti odavde, pa verujem da će iz ove perspektive biti mnogo zanimljivija.

Enjoy!