Jesi l’ ti pismen, čoveče? by VEZA

Razmenim pre neki dan par mejlova sa Tatjanom Vehovec (u daljem tekstu MOO). “gde si, kako je, hoće da bude BO09?” i sve tako nešto i onda mi napiše: “Vodim agenciju Kolegijum, koja je posvećena brizi o rečima, pravopisnoj, gramatičkoj i semantičkoj ispravnosti pisanog teksta, …”, i još “…pišemo saopštenja, web sadržaje i SEO…”.

“E vala ovo zaslužuje blog post, samo da uhvatim vremena, a sjajan slogan koji ste smislili nije naravno jedini razlog”.

Koji su još razlozi:
1. Podržavam preduzetništvo. Valjda zato što sam nemam herca da se otisnem u vode ličnog biznisa. Racionalizujem to činjenicama da, prema svetskom istraživanju CEFE asocijacije, samo 8% stanovništva (nebitni su rasa, pol, kultura, itd) imaju preduzetnički Mind set. Mada znate kako se kaže “Život počinje u 50-toj”
2. Podržavam žensko preduzetništvo. Skandalozan je podatak do koga je došlo Udruženje poslovnih žena da ni 5% biznisa u Srbiji nije u rukama žena. Još je gore realno stanje jer je i dobar deo tog malog procenta samo fiktivno ženski. Obično se radi o maskiranju firmi preko kojih muškarci muljaju.
3. Podržavam veb preduzetništvo. Ne prlja okolinu. Treba vam komp i osrednja internet veza. Omogućava pametnim vrednim i obrazovanim da nađu svoje mesto pod suncem.

I još. Divim se ljudima koji imaju znanje, sposobnost i volju da rade lekturu i korekturu. Proveo sam noći i noći pred štampu magazina u redakciji sa prelamačima i lektorkama fasciniranim činjenicom da su sposobne da pronađu ama baš svako pogrešno slovce. Ja naime brljavim kada pišem. :(

Takođe jako cenim ljude koji znaju da se poigraju rečima i stvore upečatljiv i pamtljiv sloga. Slogan koji prodaje. Setite se poruke koja nam je devedesetih ušla u uši vrteći se na svim mogućim radio stanicama “Pozovite smesta 6-5-5 dvesta”. Tezga sa tehničkom robom na Sajmu čiji je ovo bio broj telefona + fantastičan urođen marketinški talenat vlasnika + sposobnost da se posluje u uslovima devedesetih + ovaj slogan napravili su od vlasnika bogatog čoveka.
Došao je novi milenijum i novi uslovi poslovanja. Kupci su se promenili, i ono što traže. Koleginica Maja mi je pre neki dan skrenula pažnju na fantastičan slogan Gorenja koji glasi “Moj.Tvoj.Dom”. I tačke i velika slova imaju svoju ulogu, naravno!

Šta će MOO i njena ekipa da urade na ovom polju nemam pojma. Videćemo rezulate. Ono u šta sam siguran je da bi bez problema pisanje sadržaja za veb prepustio njima. Možda i hoću, ako takav posao naleti. Agencija u kojoj radim naime za sve što nije core business angažuje podizvođače. Zašto sam uveren da oni to mogu da rade dobro? Proguglajte Moosheminu blogersku istoriju! :)

Zašto su reči na sajtu bitne pročitajte kod Dragana a donji grafikon (nastavite na čitate i posle njega jer najbolje dolazi na kraju) vam pokazuje da uz sve tehnikalije, tajna znanja kako rade pretraživači i SEjo čarolije dobro odabrana ključna reč može vašem sajtu da obezbedi vrhunac u poseti u nekom periodu. A vrhunac po vrhunac… eto nama posete i oglašivača.

Miloje Sekulić